Dolgu Türleri
Diş hekimleri, hastaların çürüklerini dişten temizledikten sonra boşalan bölgeye dolgu kaplama yaparlar. Hangi dolgu türünün kullanılacağına ise hastanın diş yapısı, çürüğün boyutu ve yine hastanın diş etinin herhangi bir alerjik rahatsızlığa sahip olup olmamasına göre diş hekimi karar verir. Diş dolguları kompozit, amalgam ve porselen dolgular olarak üçe ayrılmaktadır.
Kompozit Dolgular
Rengi beyaz olan kompozit dolgular, bölgeye uygulandıktan sonra mavi ışıkla sertleştirilir. Dayanıklılık açısından yüksek mukavemete sahip olan bu dolgu türü, azılar dahil tüm dişlerde kullanılabilir. Estetik açıdan da çok uygun bir dolgu türü olmasından dolayı ön dişlerde kullanılması tavsiye edilmektedir. Maliyeti en yüksek dolgu türlerinden birisidir.
Amalgam Dolgular
Bazı metaller ve civa karışımından oluşan Amalgam dolgular, mukavemeti yüksek olduğu için azı dişlerde tercih edilirler. Modern tıp dünyasında giderek daha az tercih edilen amalgam dolguları, maliyet olarak Kompozit dolgulara göre ucuzdur. İçerisinde civa bulundurulması sebebiyle çoğu diş hekimi artık kullanmayı bırakmıştır, yakın zamanda tamamen yok olması muhtemeldir.
Porselen Dolgular
İki seansta yapılan porselen dolgular için ilk seansta hastanın diş ölçüleri alınır. Daha sonra dolgu hazırlanarak ikinci seansta, hazırlanan parça dişe yapıştırılır. Porselen kelimesi sebebiyle dayanıksız olduğu algısı halk arasında yaygın olsa da oldukça dayanıklı bir dolgu türüdür. Bunun yanında insan dişine çok yakın bir yapıya ve görüntüye sahip olması da porselen dolguların doğal bir görüntü vermesini sağlar. Diş etinde veya diş dokusunda herhangi bir aşınmaya sebep olmaz.
Amalgam dolgusu hariç diğer iki dolgu türünü yaptırdıktan hemen sonra bile yemek yiyip, su içebilirsiniz. Yine de yapılan uyuşturma sebebiyle, 1-2 saat sonra yemenizi tavsiye ederiz. Dolgunuz olsun veya olmasın sert kabuklu besinleri tüketirken mutlaka çok dikkatli olmanız gerekiyor. Ayrıca dolgu yaptırdıktan sonra dişlerinize daha da dikkatli bakmanız şarttır, nasıl olsa dolgu yaptırdım artık çürümez düşüncesi baştan aşağıya yanlıştır.
Dolgu sonrasında diliniz, dolgu bölgesine alışamayabilir. Bu alışamama durumu ilk günlerde normaldir fakat haftalar geçmesine rağmen halen alışamıyorsa bu konuyu diş hekiminize iletmeniz gerekir.