Ağız Kokusu

Ağız Kokusu

Tıp literatüründe Halitosis olarak bilinen ağız kokusu, bireylerin sosyal hayatını olumsuz ede rahatsız edici bir hastalıktır. Ağızdan veya burundan gelen çirkin kokunun kaynağı çoğunlukla ağız içidir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler bir süre sonra insanlar ile iletişim kurmaktan çekinecek ve öz güven sorunu yaşayacaklardır.

Mutlaka vakit kaybedilmeden bir hekim kontrolüne girilerek, ağız kokusunun nedeni araştırılmalıdır. Günümüzde giderek yaygın hale gelen rahatsızlık, diş hekimlerinin en çok muhatap olduğu hastalık haline gelmiştir.

Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız kokusu her yaştan bireyde görülebilir. Günümüzde ise her 2 yetişkinden 1’isi bu rahatsızlığı yaşamıştır. Erkeklerin çok daha sık yaşadığı ağız kokusu, birçok insan tarafından hiçbir kalıcılığı olmayan ağız spreyleri ile önlenmeye çalışılmaktadır. Halbuki bir diş hekiminin gözetiminde uygulanacak tedavi ile bu kötü kokulara sonsuza kadar elveda denilebilir.

Yaş ilerledikçe ağız kokusunu yaşama ihtimali maalesef artmaktadır. Bu kokunun fiziksel veya patolojik nedenleri olabilir. Kokuların %20 kadarının kaynağı ise ağız değildir.

Kokulara; dişeti hastalıkları, dil tabakaları, enfeksiyonlar, mantarlar, eskimiş implant ve protezler, çürükler, yanlış yapılmış dolgular, reflu akıntısı, tükürüğün akışkanlığını yitirmesi, ağız kanseri ve bademcik hastalıkları sebep olabilir.

Ağız kokusu önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Yukarıda yazdığımız sebepler dışında lösemi, kan hastalıkları, AIDS gibi onlarca farklı hastalığın da belirtisi olabilir. Ağız bakımınızı özenli bir şekilde yapmanıza rağmen kokudan kurtulamıyorsanız mutlaka bir hekime başvurunuz.

Sigara ve diğer tütün ürünleri de ağız kokusunun en önemli sebepleri arasındadır. Sürekli sigara içen birisi, sürekli ağız bakımı yapmadığı takdirde kalıcı bir ağız kokusuna sahip olacaktır. Sigara içen kişiler ağız bakımını yaparken, dillerini sürekli temizlemek zorundadır.

Ağız Kokusu Tedavisi

Evde yapılacak en mantıklı ağız kokusu tedavi yöntemi elbette ağız bakımıdır. Dişlerinizi düzeni fırçalayarak, diş ipi kullanarak ve çok bilinmese de dilinizi de fırçalayarak ağız kokusundan kurtulabilirsiniz. Bunun yanında zararlı tüm ürünlerden uzak durmanız ve mutlaka 6 ayda bir diş hekiminize kontrole gitmeniz gerekecektir. Dişlerde sizin çoğu zaman farkınıza varamayacağınız küçük çürükler veya yerinden oynamış dolgular da ağız kokusuna sebep olabilir.

Son Yazılar

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi Diş travması veya çürük gibi nedenler dolayısı ile dişin iç kısmındaki sinirlerin alındığı tedavi yöntemidir. Sinirlerin alınmasından sonra, kök içerisinde kanal genişletilir ve

Devamını Oku

Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı Sağlıklı bir hayat için vücudumuzun giriş noktası olan ağzımıza iyi bakmamız gerekiyor. Besinleri dengeli bir şekilde tüketebilmek ve dış görünüşümüzü de etkileyici kılmak

Devamını Oku

Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği Dişler, sağlığımız kadar sosyal hayatımızı da etkileyen organlardır. Bu nedenle günümüzde artık sadece çürük gibi sorunlar ile değil, bireyler dişlerin görüntüsünün de

Devamını Oku